Å trene brukshunder

Mange ønsker seg hund ikke bare for å ha et kjæledyr. En hund kan også fylle en rolle, og gjøre en «jobb» som vakthund, jakthund, sporhund eller lignende.

For å trene en hund til å fungere i disse rollene kan det være lurt å ta dem med på kurs, eller å få hjelp fra en profesjonell trener, eller en annen person med god hunde-erfaring. Hvis man selv er erfaren med hund er det flott, og hvis ikke kan man spare seg for uheldige situasjoner ved å søke profesjonell hjelp.

Uansett er det viktig å gi hunden grunnleggende lydighetstrening. Hunden må forstå at du er sjefen, og skal den trenes som for eksempel vakthund må den være helt sikker på hvem som er «trygge», for eksempel familiemedlemmer, nære venner og andre kjæledyr. (Og postmannen, selvfølgelig!) Den må lære hva som er normale hverdagshendelser, og hvilket område den hører hjemme i, og så kan man oppmuntre den til å varsle ved bjeffing når fremmede kommer. For at dyret ikke skal bli distrahert av for eksempel en innbruddstyv som forsøker å «bestikke» det med en godbit er det viktig at hunden lærer seg til å ikke ta i mot mat fra fremmede.

Skal du trene hunden til å bli jakthund, som for eksempel fuglehund, kan det igjen være nyttig å bli med i en fuglehundklubb og dermed observere hva andre gjør, og dele erfaring med folk som har gjort det før. Som med all trening er det viktig at det holdes positivt, og at man gir hunden mye erfaring fra varierende terreng før man begynner å trene på selve jakt-prosedyrene. Lydighet er viktig, og også at hunden holder kontakt med deg mens den løper rundt og snuser! Så kan man bruke en leke som for eksempel en ball, til å trene hunden til å ikke løpe etter ballen selv om den beveger seg, en ferdighet man siden kan overføre til fugler.